Výhonky a klíčky

27.01.2012 16:49

 

 

Výhonky a klíčky

 



Konzumace čerstvých výhonků má svou dlouhou tradici. Vysoká nutriční hodnota naklíčených semen obilnin a luštěnin byla známa a ceněna především v zemích východní Asie. Ve starověké Číně se naklíčená semena různých rostlin předepisovala při chorobách kůže, svalů, při poruchách trávení a jiných nemocech.

Dnes je již známo, že čerstvé výhonky jsou živým nejkoncentrovanějším a harmonickým zdrojem vitamínů, enzymů, bílkovin, cukrů, tuků a minerálních látek. Jsou lehce stravitelné, zvyšují imunitu organismu, jsou účinné v boji proti rakovině, obezitě a stárnutí.

Čerstvé klíčky jsou bohaté na vitální látky, chudé na kalorie a navíc vypadají na talíři velmi dekorativně. Vitamín C a pro nervy důležitý vitamín B, minerály, bílkoviny a balastní látky jsou pro látkovou výměnu mimořádně důležité, proto by výhonky a klíčky neměly chybět na jídelníčku žádného člověka. Klíčky jsou získávány z obilí, luštěnin a semen. Můžeme si je doma snadno připravit. Právě v této roční době, v předjaří, kdy je všeobecně nedostatek čerstvého ovoce a zeleniny, je dobré klíčky a výhonky zařadit do denního jídelníčku.



K nakličování se používají nakličovadla různého tvaru a velikosti. V obchodech se zdravou výživou jsou již k dostání speciální nakličovací misky z umělé hmoty, keramiky i porcelánu, které nám práci i skladování několika druhů (asi třech i více druhů najednou) usnadní.

Postačí však i různé náhrady (např. porcelánové misky nebo sklenice).

Chemicky neošetřená semena nejdříve přebereme. Používáme jen celá, nepoškozená semena s vysokým stupněm klíčivosti. Dáme je do misky s vodou a necháme 24 hodin namočené. Po této době vodu slijeme a semena promýváme na cedníku čistou vodou, necháme okapat a vložíme opět do misky. Přiklopíme druhou miskou např. z umělé hmoty, menšího průměru než je spodní miska. Každý den promývání 1-2x opakujeme, dokud se neobjeví klíčky. Ke konzumaci se používají buď klíčící semena, klíčky, nebo již zelené rostlinky.

Můžeme nakličovat tyto druhy semen :

Obilniny: pšenice měkká, dvouzrnka, špalda, ječmen, žito, bezpluhý oves, proso, pohanka neloupaná

Zelenina: řeřicha setá, ředkvička, ředkev, vojtěška alfa-alfa, hořčice, klíčivý mix

Semena: sezam, slunečnicová jádra, len

Luštěniny: čočka, hrách, sójové boby žluté, mungo, cizrna