Ovocné a zeleninové šťávy

07.02.2012 10:49

 

Ovocné a zeleninové šťávy

 

 

Teprve v posledních dvou stoletích vzali lidé na vědomí, že stav lidského těla je bezprostředně spjat s kvalitou potravy, a začali si všímat, jestli potrava vůbec odpovídá potřebám lidského těla. Pozvolna se stále více soustřeďuje pozornost na funkce lidského těla a na způsob, jakým využívá vitální látky, jako minerálie a vitaminy, ze kterých se potrava skládá.

Na celém světě se dosahuje fenomenálních úspěchů při pomáhání tělu zbavovat se nemocí a potíží, především však na úseku léčby šťávami. Avšak stále ještě nejsou lidé dostatečně informováni o výživné hodnotě a léčebné síle čerstvých ovocných a zeleninových šťáv.

Čerstvé šťávy ukázaly již na rozhraní dvacátého století, co v nich vězí. Jejich hodnota je dnes uznávána mnoha lékaři, léčiteli, stejně jako dietetology. Účinnost šťáv se odůvodňuje tím, že se tekutá potrava, získaná oddělením vitálních látek a vody od vlákniny, obzvláště rychle stráví. Zažívací pochody, nutné k oddělení vitálních látek od vlákniny, vyžadují práci zažívacích orgánů a čas. Strávení celých ovocných plodů a celé zeleniny potřebuje energii a zdroj této energie je v potravě. Část "hutné" stravy, kterou sníme, se použije jako "pohonná hmota" k získání této energie.

Toto je odpověď na často kladenou otázku: Proč se místo přípravy šťáv nemají jíst ovocné plody, saláty a zelenina vcelku? Vláknina nemá žádnou výživnou cenu, ale působí jako "metla" v zažívacím ústrojí a podporuje trávicí pochod. Když projde vláknina žaludkem, dvanácterníkem a konečně asi sedm a půl metru dlouhým tenkým střevem, dosáhne tlustého střeva jako mikroskopicky malé části celulózy, které jsou pro něj i v této formě balastem a jako takový jsou použity. Bez vlákniny jako balastu se nemůže udržet tlusté střevo - a tělo jako celek - zdravé.

Je proto nevyhnutelné, aby dobře vyvážená výživa vždycky také obsahovala celé čerstvé ovocné plody a saláty z různých druhů syrové zeleniny. 
V dnešní době má skoro každá potravina více druhů. Různé druhy karotky se například liší svým obsahem minerálií a toto platí i o jiných rostlinných potravinách.


Pokud bereme při sestavování naší stravy zřetel na rozmanitost plodů, salátů a zeleniny, nemusíme si dělat starosti o minerálie a vitaminy, které naše tělo potřebuje.

Máme štěstí, jestliže můžeme mít potraviny organicky vypěstované, než když musíme vzít ty, které jsou k dispozici, bez ohledu na kvalitu. Je ale chyba, být fanatickým nebo přehnaně puntičkářským při výběru potravin, které musíme koupit v samoobsluze nebo v obchodě se zeleninou. Jestli však je ve vás vaše osobní mínění o správném pěstování potravin hluboce zakořeněno, pak je, podle mého názoru, nejlepší odstěhovat se na venkov a pěstovat si vlastní potravu.

Doporučuji, abyste si přečetli mou knihu Zpět na venkov.

Jestliže nedostanete vždycky koupit přesně ty potraviny, které byste si přáli, kupujte alespoň zboží nejlepší kvality

Dávejte pozor na to, abyste koupili to nejčerstvější a nejkvalitnější, co můžete najít. Je jedno, jestli se jedná o ovoce a zeleninu na váš salát nebo na šťávu.

CO CHYBÍ VAŠEMU TĚLU?

Jestliže nepiji dostatečné množství čerstvých syrových šťáv, pak vím, že moje tělo nemůže plně pokrýt svoji potřebu enzymů.


Jak je to s vámi?

Jste sami zodpovědni za to, jak svoje tělo vyživujete. To, co platí, je život ve vaší potravě.

Vaše tělo je složeno z miliard mikroskopických buněk. Na nich závisí vaše existence. Buňky potřebují potravu, živou potravu. Záleží zcela na vás, jestli to, co jíte, vede k výživě, nebo k podvýživě! 

 

 

Proč tedy pít ovocné a zeleninové šťávy?

 


Pevná potrava se musí zažívacími pochody napřed rozložit a stát tekutou. Je nutné, aby zažívací proces oddělil molekuly od vlákniny, aby mohly osmózou proniknout střevními stěnami. Pak mohou být dopraveny do jater a tam přeměněny na účinné látky, které potřebují buňky a tkáně.



Čerstvé syrové šťávy ušetří zažívacímu ústrojí mnoho energie, která by byla nutná ke zkapalnění pevné stravy.



Pevná potrava potřebuje průměrně tři až pět hodin "zažívací činnosti", kdežto šťávy jsou během několika minut stráveny a v krátké době tělem přijaty.



Osmóza je chemická a fyziologická difúze, je to pronikání substancí stěnou střevní. Substance se z tuhého nebo polotuhého stavu stávají rozložením na částečky tekutými.



Jen v tomto "uvolněném" stavu jsou části potravy schopny dostat se přes střevní stěnu do těla. Pak je transportuje krev do jater, kde se promění v živiny, které jsou nutné pro buňky a tkáně. Co se zažívacím pochodem nemůže do této míry zkapalnět, vyloučí se jako odpad tlustým střevem.



Neukvapujte se teď se závěrem, že bychom snad měli být živi jen šťávami a nejíst žádnou pevnou potravu. To by nebylo ani logické, ani rozumné. Musíme jíst často čerstvou syrovou pevnou potravu, především ve formě zeleniny, salátů, plodů, ořechů, semen a jejich výhonků, protože rostlinnou vlákninu potřebujeme jako - obrazně řečeno - metlu pro naše střeva. Takto získá tlusté střevo vlákninovou masu, která mu pomůže při odstraňování odpadu z těla. 



Považuji čerstvou syrovou zeleninu a ovocné šťávy za podstatný doplněk každého jídla - a za důležitou součást snahy o zářící zdraví.