Mléko

03.03.2012 10:13

 

 

Je mléko zdravé?

 

 

Tuto otázku si položil snad každý, kdo se snaží stravovat zdravě. V dnešní době je bezpočet názorů na mléko, které si ale navzájem často odporují.

 

Mléko zdravé je, ale záleží na tom, odkud pochází a jaká je jeho kvalita.

 

Nejvhodnější je čerstvé mléko od krávy - a nepřevařené. Od krávy, která žije šťastně na zelené pastvě a není krmená antibiotiky. 

Naši předkové to věděli velmi dobře a proto základem jejich stravy bylo čerstvé mléko, čerstvá smetana a sýry (bez siřidel a chemie).

Silným převařením, jak se to dělá dnes, se mléko stává kyselinotvorným, přičemž v syrovém stavu je ZÁSADITÉ a tělu tak pomáhá udržovat acidobazickou rovnováhu.

Pokud máte rádi mléko, snažte se je kupovat v ověřených farmách nebo v mléčných automatech, kterých je po Česku docela dost. Automaty jsou většinou přísně kontrolovány, proto kvalita by měla být dobrá. Dá se to lehce poznat na chuti.

Kupujte mléko ve sklenici, případně v tetrapaku. Pokud neseženete čerstvé nepřevařené mléko, potom se dívejte aspoň po mléce, které je ošetřeno ŠETRNOU pasterizecí, která nezničí všechny vitamíny a minerály, jako je tomu u UHT ohřevu, tzv. trvanlivého mléka.

 

I v Bio prodejnách je mléko převařené.

Nicméně, pořád lepší bio převařené mléko, než mléko z běžného supermarketu, které nemá ani značku bio. Tam totiž mléko s mlékem nemá mnoho společného. Navíc tak ani nechutná. Kdo někdy pil čerstvé mléko, ví, o čem mluvím.

 

Krabicové trvanlivé mléko nekupujte! 

Skutečně toto mléko si nezaslouží název ,,mléko". Je to jenom obarvená voda. Je ošetřeno UHT (vysokým ohřevem), kdy je zahřáto cca na 150 stupňů a pak rychle zchlazeno, nemá téměř žádné vitamíny, minerály ani Kasein. Je silně kyselinotvorné. A někdy jsou do něj vkládány i chemické látky, aby skutečně vydrželo tak dlouho, jak píší na obalu.

Všechny zde uvedené informace platí i pro smetanu. Vhodná je čerstvá, případně šetrně pasterizovaná. Nekupujte trvanlivou, UHT ošetřenou smetanu, ta má totiž navíc skoro vždy konzervanty.

 

Mléko sice trochu zahleňuje, ale ve střídmém množství je tělu velmi prospěšné a dodává mu tolik potřebný vápník, fosfor a další spoustu vitamínů a minerálů.

Lépe stravitelnější než mléko kravské je kozí mléko. 

 

A poslední důležitá informace - ten, kdo ví o úžasných vlastnostech vody a o tom, že voda dokáže přijímat informace z venčí a reaguje na vibrace okolo ní, si hned uvědomí, jak může svému koupenému mléku pomoci k lepší kvalitě. 

Protože mléko obsahuje také velké množství vody, je dobré k němu tak i přistupovat.

Dívejte se na své mléko, jako na to nejzdravější a poproste si za něj, aby Vašemu tělu dalo všechno to, co právě potřebuje:)